» Blog » Garmin

CONFRUNTARE: Garmin Enduro vs. Enduro 2

Taguri: Duel | Garmin | Smartwatch

22.9.2022 | 8 MIN

Cu puțin timp în urmă, a fost lansat noul model de ceas Garmin Enduro 2. Apariția sa a fost atât de controversată și mulți oameni nu știau ce să creadă despre el. În confruntarea de astăzi, îl voi compara cu prima generație Garmin Enduro.

Dacă nu sunteți familiarizați cu ceasul și credeți că are legătură strânsă cu Enduro în privința bicicletelor sau motocicletelor, veți fi dezamăgiți. Enduro este derivat din cuvântul englezesc pentru rezistență - Endurance. Iar dacă doriți să citiți recenziile modelelor individuale, le găsiți aici.

Garmin Enduro 2 recenzie - De data aceasta cu hărți și player de muzică
16.1.2023
Garmin Enduro 2 recenzie - De data aceasta cu hărți și player de muzică

Garmin Enduro review - Un ceas cu rezistența unei vaci
13.5.2022
Garmin Enduro review - Un ceas cu rezistența unei vaci

Să ne uităm mai întâi la caracteristicile comune care rămân neschimbate:

  • Rezistență foarte bună
  • Un aspect mai îndrăzneț
  • Curea de nailon

Și ce s-a schimbat?

  • Greutate
  • Funcții (hărți, muzică...)
  • Design
  • PREȚ

Sunt sigur că se puteau scrie mai multe la început, dar voi păstra perlele pe parcursul textului. Așa că, să trecem la treabă.

Design

Întotdeauna mi-a plăcut că Enduro a acționat împotriva mulțimii și nu s-a temut să adauge elemente de design îndrăznețe, cum ar fi cercul galben din jurul displayului. Pentru noul model, nu au renunțat la această idee, ci doar au atenuat-o un pic. În jurul displayului găsim 11 linii galbene și un buton de aceeași culoare.

În rest, Garmin continuă conceptul de Enduro = Fenix 6X și Enduro 2 = Fenix 7X. Ceea ce înseamnă că designul este mai curat, luneta din jurul displayului este mai subțire, iar șuruburile se află pe anse. Cea mai mare diferență este că acum avem o versiune doar în titan.

Prin urmare, diferența de carcasă este vizibilă de la prima vedere. Minidetaliul este, de asemenea, că ceasul este puțin mai înalt, mai exact cu 0,7 mm. Cu această schimbare, cred că și-ar putea permite să introducă o baterie mai mare. O altă schimbare este greutatea, noul Enduro 2 având 70 g cu curea din nailon. Vechea generație avea 61 g pe curea din titan și 71 g pe curea din oțel. Oh, da, o baterie mai mare cântărește ceva.

Cureaua din nailon a rămas la fel de grozavă, iar acest lucru îi încântă probabil pe toți cei care merg pe Enduro.

Displayul tactil - un avantaj?

Așa cum ne-am obișnuit la noile generații de Garmin, totul este controlat prin atingere. Noul Enduro 2 nu este diferit. De ce nu, ceasul se acționează bine în ambele sensuri, iar atingerea este destul de rapidă și are o anumită fluiditate. Pentru parcurgerea unei hărți, tastarea unui pin de card sau altele. Pe de altă parte, dacă sunteți prea rapid pentru modelul mai vechi, puteți vedea că sistemul are o viteză mai mică și că nu are o reacție de 100%.

Rezoluția displayului este aceeași, de 280 x 280 pixeli, iar dimensiunea este de 1,4". Câmpurile de date au rămas neschimbate - 8 câmpuri de date pe ecran, ceea ce este suficient chiar și pentru cei care se pricep la date.

Cea mai mare schimbare a displayului este sticla care îl acoperă. Power Glass (mineral + solar) a fost înlocuit cu Power Sapphire (safir + solar). Și sincer? Nu cred că este o victorie atât de mare. Comparând lizibilitatea modelului vechi și a celui nou, cel vechi este mult mai lizibil.  Din nefericire, safirul și solarul sunt un ucigaș total al vizibilității. La urma urmei, atunci când este vorba de un ceas pentru cei care sunt permanent obosiți, lizibilitatea este importantă.

Echipament pentru senzori

În ceea ce privește senzorii, ceasurile sunt într-adevăr la fel. Vom găsi aceeași pistă ca toate Garmin-urile premium. Ceea ce este nou la cele două este ritmul cardiac și GPS-ul. Monitorul de ritm cardiac de aici este Elevate 4, iar receptorul GPS poate fi Multi-Band. Tehnologia SatIQ, care modifică setările satelitului în funcție de puterea semnalului, a fost prezentată pentru prima dată pe acest model.

La început, SatIQ era oarecum supărat și nu eram deloc entuziasmat de acest lucru. După ultima actualizare, nu este rău deloc și îndrăznesc să spun că este viitorul. Ei bine, probabil că această unitate nu va mai ajunge la numărul 1, așa că hai să aruncăm măcar o privire de ansamblu pentru a vedea cum arată GPS-ul vechi și cel nou și dacă este o diferență atât de mare.

Černá – Enduro 2, červená – Enduro

Negru - Enduro 2, roșu - Enduro

Am pus ambele ceasuri să funcționeze cu cea mai precisă citire GPS și iată diferența. Da, Enduro 2 are o curbă mai rutieră și mai lină, dar, cumva, tot nu cred că este cu mult mai mult.

Černá – Enduro 2, červená – Enduro

Negru – Enduro 2, roșu – Enduro

Enduro 2 se descurca deja mult mai bine decât predecesorul său în ceea ce privește structura punții și a celorlalte piese de fier din jurul său.

Dar ceea ce m-a surprins foarte mult este ritmul cardiac, care ar trebui să fie mai precis pe noul model. Dar testele "umede", adică rularea pe ploaie, au dovedit contrariul. Niciunul dintre cele două ceasuri nu a fost precis, dar prima generație a fost cu siguranță mai aproape. A fost un trot adevărat și nu am avut 172 de bătăi în timpul lui. Holt în condiții mai proaste este nevoie de o centură de piept dacă dorim date relevante.

Modrá – Enduro, fialová – Enduro 2

Albastru - Enduro, mov - Enduro 2

Bateria este mai bună, dar de fapt nu este...

Întotdeauna ne interesează cel mai mult cât de mult rezistă o baterie în viața de zi cu zi, astfel încât să nu trebuiască să o încărcăm. Așa faceți și dvs.? Vă spun de pe acum că prima generație este mai bună. Și de ce este asta? Verificați tabelul.

Garmin Enduro Garmin Enduro 2
Garmin Fenix 7X
Modul Smartwatch 50 zile / *65 zile 34 zile / *46zile 28 zile / *37 zile
Mod de economisire 130 zile/ *1 an 90 zile / *1 an
90 zile / *1 an
GPS 70 ore / *80 ore 110 ore / * 150 ore
89 ore / *122 ore
Toate sistemele de navigație X 78 ore / *96 ore
63 ore / *77 ore
Toate sistemele de navigație + recepție multifrecvență X 68 ore / *81 ore 36 ore / *41 ore
UltraTrac
200 ore / *300 ore 264 ore /*714 ore
213 ore / *578 ore
Modul expediție 62 zile / *95 zile 77 zile / *172 zile 62 zile / *139 zile

Da, da, modul smartwatch este într-adevăr mai bun pe vechiul Enduro. Și se poate spune că este mult mai bine. Din păcate, muzica, hărțile și noile caracteristici își fac partea lor, dar este totuși destul de plăcut să nu trebuiască să vă faceți griji pentru un încărcător timp de o lună. Dar acum să trecem la obiectul ceasului. Această anduranță pentru orice mod GPS este ireală, iar Garmin a reușit să facă un ceas pentru orice tranziție. De exemplu, durata medie a Pacific Crest este de aproximativ 120 de zile. Pentru modul de expediție, îndrăznesc să spun că este foarte bine.

Dar să nu aducem în discuție doar noul model, pentru majoritatea distanțelor un model mai vechi se va descurca foarte bine. Împreună cu Coros Vertix 2 și Fenix 7X acesta ocupă în continuare primul loc în ceea ce privește durata de viață a bateriei.

Un atlet în trup și suflet

Chiar dacă Enduro 2 are o mulțime de caracteristici noi, cu toții încă ne uităm la kilometraj, timp, ritm cardiac și poate ClimbPro atunci când alergăm. Este o configurație pentru cursele de traseu. Pentru asfalt, poate că ar putea exista un ritm suplimentar. Dar, totuși, ambele modele pot face toate aceste lucruri. Am cam renunțat la noile caracteristici, nu-i așa?

Cu toate acestea, când ne uităm la inovațiile noului Enduro, trebuie să evidențiez cu siguranță GAP - Grade Adjusted Pace - cum îi spune Garmin în engleză - ritm cu corecție de înclinare. Unele lucruri nu trebuie traduse... Dar este o funcție excelentă și funcționează decent de bine în timp real, astfel încât să puteți vedea imediat dacă urcați prea mult în pantă. Din păcate, nu mă aștept ca această funcție să mai fie disponibilă pentru Enduro 1, așa că va rămâne doar pentru noul model.

O altă caracteristică nouă în Enduro 2 este baza de hartă cu funcția Next Fork (vă poate spune când este următoarea intersecție). Există două grupuri de oameni. Cei care spun că hărțile au distrus Enduro 2 și cei care, dimpotrivă, le laudă. După o lungă perioadă de timp mă aflu exact la mijloc și deocamdată nu știu încotro să mă aplec. Este pur și simplu o evoluție a modelului, iar un ceas GPS cu hartă va rezista mai mult decât prima generație fără hartă. Deci cred că nu am nimic împotriva lor.

Ultima caracteristică este widget-ul pentru cursa principală. În calendarul Garmin Connect, aveți opțiunea de a adăuga o cursă. Selectați GPX-ul corespunzător al cursei (deseori deja în memoria Connect de la alți utilizatori), introduceți timpul visat (sau doar un timp), iar Garmin vă va calcula ritmul și va transfera totul pe ceasul dumneavoastră. Ceasul vă afișează apoi timpul de cursă, locul de sosire (chiar deasupra se află predicția Garmin), vremea pentru cursă și un grafic de altitudine.

Toate acestea sunt apoi completate de sfaturile de antrenament oferite de Garmin. Când am avut traseul UTMB - TDS, ceasul mi-a spus mai întâi că ar trebui să lucrez pe dealuri și, cu cât se apropia cursa, cu atât mai mult m-a avertizat că ar trebui să încep să mă odihnesc și să alerg doar curse mai scurte. Și, bineînțeles, întotdeauna se încheiau cu mesajul motivațional că poți să o faci.:-)

Funcții inteligente completate de muzică

Chiar și inima unui alergător sau a unui drumeț de expediție are uneori nevoie să fie mângâiată de tonurile muzicii. Cu Enduro 2, puteți încărca până la 2.000 de melodii pe dispozitiv sau vă puteți conecta la unul dintre serviciile de streaming (Spotify, Deezer, Amazon Music). Dar, în afară de asta, nu se schimbă nimic. Plăți NFC, notificări și răspunsuri prestabilite la acestea, ceas deșteptător, cronometru, cronometru și multe altele, care pot fi găsite în ambele modele.

Consider în continuare că opțiunea de plată și răspunsul rapid la notificări (răspunsuri disponibile doar pentru Android) sunt cele mai importante caracteristici inteligente.

Pentru funcțiile de fitness, veți aprecia VST

O nouă caracteristică a modelelor lansate în 2022 este măsurarea pe timp de noapte a variabilității ritmului cardiac. Pe baza acestei valori, puteți controla volumul de lucru pentru ziua următoare. VST vă poate spune dacă sunteți obosit, suprasolicitat etc. Este, de asemenea, interesant că noul model a adăugat un widget "Ready to Train", care calculează dacă puteți să vă antrenați sau dacă ar trebui doar să tropăiți ușor pe baza tuturor funcțiilor de fitness.

Dacă nu aveți nevoie de aceste caracteristici și aveți nevoie doar de o imagine instantanee a stării de sănătate (include VST), vă puteți mulțumi cu vechiul model Enduro, care pur și simplu nu va interfera atât de mult. Elementele de bază, cum ar fi pașii, ritmul cardiac, somnul, caloriile și poate stresul, pot fi efectuate de ambele dispozitive.

Prețul este un jucător important

De multe ori nu aș menționa deloc prețul, dar aici, cu acest model, chiar se potrivește perfect. Diferența dintre versiunile din titan este acum de aproape 2450, iar cea din oțel de peste 2650! Dacă ar trebui să aleg un câștigător în ceea ce privește raportul preț/performanță, acesta ar fi cu siguranță modelul mai vechi Garmin Enduro. Prețul este stabilit destul de jos acum, iar versiunea din oțel este foarte accesibilă.

Diferența este atât de pronunțată încât este imposibil să se decidă asupra unui câștigător clar. Pentru Enduro 2, toate noile gadgeturi adăugate de Garmin, accentuate de cea mai mare lanternă pe care am văzut-o până acum, joacă în favoarea Enduro.

Pentru mai vechiul Enduro, simplitatea primează din nou, cu o baterie cu cea mai mare autonomie din lume.

Sincer, simpatiile mele se îndreaptă mai mult către modelul mai vechi, pentru care probabil că aș opta între aceste două luptătoare.

Dar dvs.? Ce model ați alege și ce vă place cel mai mult la Enduro?

S-ar putea să vă intereseze:

Garmin Fenix 7 recenzie - Sunt un Fenix 7 și cine este mai mult?
23.3.2022
Garmin Fenix 7 recenzie - Sunt un Fenix 7 și cine este mai mult?

Garmin Tactix 7 recenzie - Ce vedeți?
7.4.2022
Garmin Tactix 7 recenzie - Ce vedeți?

ÎNVINGERE: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2
15.8.2022
ÎNVINGERE: Garmin Fenix 7X vs. Garmin Enduro 2