» Blog » Suunto

Comparație între centurile de piept - senzori de ritm cardiac

Taguri: Ghid de selecție | Garmin | Suunto | Polar

31.1.2023 | 6 MIN

Pe piață există multe modele de centuri de piept, care monitorizează tot felul de alte funcții pe lângă ritmul cardiac. Unele monitorizează exercițiile fizice, iar altele pot fi folosite, de exemplu, pentru înot. În acest articol veți găsi o prezentare generală a tuturor centurilor de monitorizare din oferta noastră.

Majoritatea brandurilor fabrică și senzori de monitorizare ritm cardiac pentru ceasurile lor. Dar s-ar putea să nu fie necesar să folosiți un senzor de la același brand ca și ceasul dumneavoastră. Aproape toți senzorii dispun de una dintre cele două tehnologii de bază de transmitere a semnalelor (Bluetooth sau ANT+) și, prin urmare, pot fi schimbați liber între branduri. De exemplu, firma Coros acceptă conectarea senzorilor toracici, dar nu are încă o centură de piept în gama sa.

În articol, voi descrie și centurile de piept de la Polar și Suunto, pe care nu le oferim încă, dar care vor apărea în viitorul apropiat.

Într-un articol anterior am discutat despre cum funcționează centura de piept pentru monitorizarea ritmului cardiac și care sunt avantajele acesteia față de măsurarea ritmului cardiac de la încheietura mâinii cu ajutorul unui senzor optic.

TOTUL PE TEMA: Centurile de piept pt. monitorizarea ritmului cardiac
23.3.2022
TOTUL PE TEMA: Centurile de piept pt. monitorizarea ritmului cardiac

Acum să discutăm despre parametrii tehnici și caracteristicile tuturor centurilor de piept pe care le avem în ofertă.

Garmin HRM DUAL

Garmin HRM DUAL este o centură de piept de bază pentru monitorizarea ritmului cardiac. Fiind cea mai ieftină dintre centurile Garmin, aceasta poate face doar cel mai elementar și, de fapt, cel mai esențial lucru - monitorizarea ritmului cardiac. Denumirea DUAL înseamnă că puteți conecta centura de piept la mai multe dispozitive. De exemplu, cureaua poate fi conectată la ceasul dumneavoastră și la ceasul antrenorului dvs. Senzorul este singurul din gama Garmin care poate fi detașat de centură. Vă puteți conecta la dispozitive smart utilizând tehnologia Bluetooth sau ANT+.

"Personal, mi-a plăcut mai mult HRM DUAL, chiar dacă este un pic mai mare decât celelalte. Pe de altă parte, are o grosime mai mică, deci nu mai apare presiune în hainele de compresie", spune Rostislav Bajtek, ultramaratonist și utilizator de mult timp al centurilor de piept Garmin.

Garmin HRM PRO

HRM PRO este o centură de calitate superioară, iar avantajul său este că poate fi utilizată pentru toate tipurile de activități (alergare, ciclism, înot...). De asemenea, are o capacitate de stocare pentru 17 ore de activitate, în care nu este nevoie să aveți niciun dispozitiv smart conectat. Senzorul poate fi utilizat și în timpul zilei în locul măsurării optice a ritmului cardiac de la încheietura mâinii și poate fi conectat la dispozitive smart prin ANT+ sau Bluetooth.

Pentru sporturi în care ceasul de mână vă încurcă, folosiți memoria internă de date. Cum ar fi alpinismul sau artele marțiale. Pentru aceste activități, puteți utiliza spațiul de stocare intern pentru a memora ritmul cardiac, numărul de pași și minutele de activitate intensă. De asemenea, spațiul de stocare poate fi utilizat pentru sporturile de interior, în care porniți ceasul, dar nu doriți să îl țineți la încheietura mâinii. Când ați terminat de monitorizat, puteți descărca datele de pe centura de piept direct pe ceas.

Pe lângă memoria internă, centura acceptă și informații despre dinamica alergării (oscilație verticală, raport vertical, echilibru stânga-dreapta...) care pot ajuta la îmbunătățirea alergării sau la detectarea leziunilor.

Ukázka běžeckých metrik ve vyhodnocení v Garmin Connect

Exemplu de parametri de alergare în evaluarea Garmin Connect

Garmin HRM SWIM

Senzorul de piept HRM SWIM este conceput numai pentru înot. Are un material al centurii special modificat, astfel încât să nu atragă apa și astfel să nu împovăreze corpul. Un alt avantaj al acestui material este rezistența sa la substanțele chimice din piscină. Dacă îl asociați cu un ceas, vă arată ritmul cardiac pe uscat ca orice alt senzor de piept. În apă, ritmul cardiac nu se afișează în timp real, ci este înregistrat în memoria internă, de unde este apoi descărcat pe ceas și poate fi văzut doar după activitate. Centura poate fi cuplată numai cu ajutorul tehnologiei ANT+.

Dacă doriți să vedeți mai clar specificațiile, iată un tabel cu cele mai importante informații:


HRM DUAL HRM SWIM HRM PRO
Suport HRV (Variabilitatea ritmului cardiac) Da Nu Da
Număr max. dispozitive conectate ANT+: Nelimitat, Bluetooth: 2 ANT+: Nelimitat ANT+: Nelimitat, Bluetooth: 2
Dinamica de alergare Nu Nu Da
Durata de viață a bateriei 3,5 ani (1 oră de activitate pe zi) 18 luni (3 ore de înot pe săptămână) 12 luni (1 oră de activitate pe zi)
Rezistența la apă 1 ATM 5 ATM 5 ATM
Măsurarea puterii Nu Nu
Da

Polar H10

Modelul de top al centurilor de piept de la Polar, cu multe beneficii. Conceptul centurii se bazează pe un material textil moale (Polar Pro strap) cu un senzor detașabil. Centura este completată cu accesorii din silicon care o mențin exact la locul ei și împiedică deplasarea sau căderea acesteia. Fixarea se face pe o cataramă clasică și nu pe un cârlig, așa cum se întâmplă de obicei în majoritatea cazurilor.

Datorită transmisiei de date de 5 kHz, Polar este până în prezent singura centură care transmite ritmul cardiac ceasului chiar și atunci când înoți în timp real. Centura de piept poate fi, de asemenea, compatibilă cu aplicația Polar Flow, de unde trece apoi și prin actualizări ale cipului. De asemenea, centura poate funcționa de sine stătător și poate înregistra date în memoria internă (pentru acest serviciu trebuie să aveți descărcată aplicația Polar Beat). Pe lângă măsurarea ritmului cardiac, poate înregistra și variabilitatea ritmului cardiac și dispune de ANT+ (nelimitat) și Bluetooth (până la 2 dispozitive simultan).

Suunto Smart Heart Rate Belt

Noua centură de piept de la Suunto a fost lansată de curând, așa că nu am avut încă ocazia să o testăm. Dar, judecând după fotografii și specificații, se poate spune că Suunto continuă cu un concept excelent care are probabil cel mai mic senzor dintre toate centurile de pe piață. Pe lângă măsurarea ritmului cardiac, centura poate măsura și variabilitatea ritmului cardiac. Suunto a echipat senzorul doar cu tehnologia Bluetooth, nu și cu ANT+.

Senzori în utilizarea zilnică

Toți senzorii menționați aici (sau predecesorii lor) i-am folosit personal. Fiecare centură din oferta noastră are avantajele sale dar și unele particularități. Dacă ar trebui să aleg, sincer, aș pune toate cele trei branduri împreună și aș lua ce este mai bun din fiecare. Cipul de piept Suunto este probabil cel mai mic și mai subțire din lume, ceea ce reprezintă un mare avantaj atunci când purtați haine strâmte.

Ačkoliv Suunto sedí pod oblečení, testoval jsem ho častokrát bez trička

Deși Suunto se potrivește sub haine, l-am testat adesea și fără tricou

Polar are o centură de piept unică, cu puncte de silicon care împiedică centura să se miște pe corp. Garmin are o mulțime de funcții suplimentare pentru dinamica alergării, iar modelul de top al gamei permite și măsurarea puterii (wați).

Hrudní pás může dělat problémy pokud je špatné usazený pod batohem

Centura de piept poate cauza probleme dacă nu este așezată bine sub vestă

În comparație cu Garmin, alte companii au o filozofie diferită. Și anume că toți senzorii sunt detașabili de centura de piept. Garmin utilizează această tehnologie doar în cea mai ieftină centură de piept a sa. În alte rânduri, modulul nu mai poate fi îndepărtat. Toate centurile de piept au apoi o baterie CR2032 ușor de înlocuit.

Nu ezitați să ne scrieți în comentariile de mai jos, ce fel de centură vă place cel mai mult și dacă preferați și alte măsurări în afară de ritmul cardiac.:-)