TOTUL LA SUBIECT: Centuri de piept pt. monitorizarea ritmului cardiac

Taguri: Tehnologie și concepte | Smartwatch

23.3.2022 | 7 MIN

Frecvența cardiacă stă la baza fiecărui sport și chiar a vieții noastre pe pământ. De aceea, este bine să vă țineți inima sub control, iar centurile de piept sunt cea mai precisă metodă de măsurarea ritmului cardiac.

Măsurarea ritmului cardiac cu ajutorul unei centuri de piept este cea mai veche și, până în prezent, cea mai precisă metodă de măsurare a ritmului cardiac și de afișare a citirilor pe un ceas sau pe un telefon. Prima centură de piept care avea un semnal codificat pentru un ceas a fost lansată în 1979. Și acel brand a fost Polar. Sincer, la început, Polar nu a avut concurență și a zguduit piața sporttester. Treptat, au fost adăugate și alte branduri, cum ar fi Timex sau Sigma. Toate centurile de piept aveau un semnal codificat pentru un singur tip de ceas.

První hurdní pás na světě vyrobil Polar

Prima centură de piept din lume.


Principiul de măsurare

Principiul de măsurare a ritmului cardiac cu ajutorul unei centuri de piept se bazează direct pe activitatea electrică a inimii. În acest scop, două diode amplasate pe centura de piept detectează activitatea electrică a acestuia. Acestea sunt conectate la un emițător aflat în mijlocul centurii, care apoi trimite datele către dispozitive inteligente (telefon, ceas) folosind un semnal Bluetooth sau ANT+. De cele mai multe ori, întâlnim descrieri conform cărora centurile de piept măsoară cu precizie ECG. În zilele noastre, unele tipuri de centuri de piept au, de asemenea, propriul lor spațiu de stocare pentru un anumit număr de ore, unde pot stoca datele direct și apoi le pot transfera la o aplicație pe telefon.

Napravo je baterka, která je napojena na vysílač. Po stranách pásu je vysílač napojen na diody, ze který bere informaci ohledně naší tepovky În interiorul senzorului se află o baterie şi un emițător. Pe părțile laterale ale senzorului, transmițătorul este conectat la diode, activitatea electrică a inimii sau ritmul cardiac. Acesta este apoi afișat pe dispozitivele noastre inteligente.

Cum este precizia unei centuri de piept în comparație cu optica?

TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta
6.6.2022
TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta

Centura de piept este mai precisă, deoarece măsoară direct activitatea electrică a inimii. În timp ce optica măsoară un fenomen secundar - fluxul sanguin. Din cauza faptului că optica este măsurată de la încheietura mâinii, care este expusă la vibrații, șocuri și, din păcate, și la frig, nu se poate conta pe ea în condiții precare. Dacă strângeți bine senzorul pe corp și umeziți diodele înainte de utilizare, se poate spune că ar trebui să fie aproape 100% precis.

TOTUL PE TEMA: Antrenamentul de alergare în funcție de wați (wattmetre)
15.8.2022
TOTUL PE TEMA: Antrenamentul de alergare în funcție de wați (wattmetre)

De ce și pentru cine este potrivită centura de piept?

Trebuie să urmăriți nivelul corect de activitate și să aveți un raport corect între activitățile aerobice (mai lente) și cele anaerobice (mai rapide). Pentru sportivii începători, este foarte important să urmărească ritmul cardiac, astfel încât să poată observa în ce zonă se află și astfel să își împingă performanța mai departe și să își formeze o bază aerobică numită fizic. Această zonă este, de asemenea, importantă pentru începătorii care doresc să piardă în greutate prin sport.

Comparație între centurile de piept (senzori de ritm cardiac)
31.1.2023
Comparație între centurile de piept (senzori de ritm cardiac)

Precizia urmăririi este importantă. Centura de piept ar trebui să fie luată în considerare de toți sportivii care doresc să aibă 100% control asupra performanței lor. Mai ales cei care au orice fel de defect cardiac sau aritmie. Nerespectarea menținerii unei frecvențe cardiace adecvate poate duce la supraîncărcarea pe termen lung a inimii, ceea ce poate duce la atacuri de cord și alte boli asociate.

Testul centurii de piept față de senzorul optic

Testul constă din mai multe părți, care au inclus alergarea, precum și diverse exerciții, inclusiv fandări rapide, fandări englezești etc. Conform graficelor, este clar că centura de piept este mai sensibilă și mai precisă decât senzorul optic de ritm cardiac. Senzorul optic a detectat schimbările, dar numai foarte puțin, în timp ce senzorul toracic a oferit o curbă precisă pe care putea fi observată fiecare mică schimbare a ritmului cardiace.

Senzorul toracic poate arăta și alte variabile în afară de ritmul cardiac

Acest lucru nu este valabil pentru toate tipurile de centuri de piept, dar unele dintre cele premium au măsurarea ritmului cardiac cu variabilitatea ritmului cardiac (Suunto, Polar, mySASY, Garmin). Cu toate acestea, este totuși o cantitate asociată cu măsurarea ritmului cardiac. Garmin a adăugat, de asemenea, o măsurătoare a dinamicii de alergare la centura toracică. Aceasta include apoi măsurători ale timpului de contact cu solul, echilibrul piciorului stâng și drept, raportul vertical, oscilația verticală, cadența și acum puterea de alergare. Centurile de piept premium Garmin HRM PRO, HRM RUN 2 şi HRM TRI.

Dynamika běhu ve vyhodnocení tréninku v Garmin Connectu

Dinamica alergării în evaluarea antrenamentului în Garmin Connect

La ce trebuie să fiți atenți atunci când o utilizați

Chiar și o centură de piept nu va fi 100% precisă dacă nu este folosită corect. Este necesar ca centura să fie bine montată, strânsă și să nu uitați să umeziți diodele. Trebuie să fie strânsă exact cum trebuie. Centura de piept nu trebuie să se strângă până la a face imposibilă respirația, ci trebuie să țină strâns și să îmbrățișeze pieptul. Umezirea diodelor este apoi importantă pentru conductivitate. Diodele uscate pot denatura citirile și pot măsura inexact. Este suficientă umezirea diodelor cu apă simplă, dar există și soluții speciale pe bază de apă.

În general, femeile au cele mai multe probleme cu centurile de piept. Este necesar să alegeți lenjeria de corp potrivită, care să fie compatibilă cu centura, astfel încât să nu apară abraziuni și iritații. Există, de asemenea, sutiene care au o bandă de piept încorporată direct în tiv, dar această opțiune nu este încă răspândită.

Pentru bărbați, un tricou strâmt care poate deplasa banda de la piept poate fi o problemă. La cursele mai lungi cu o vestă, curelele de prindere sau vesta însăși pot reprezenta o problemă. Pentru persoanele mai subțiri, cea mai mare problemă poate fi reglarea centurii astfel încât să nu alunece, dar să n-o strângă prea tare ca persoana să poată respirat.

Alegerea centurii de piept potrivite depinde de fiecare persoană în parte, în funcție de utilizarea senzorului și de funcțiile pe care senzorul ar trebui să le poată îndeplini.

Compararea senzorilor de diferite branduri

Majoritatea brandurilor produc, de asemenea, senzori de ritm cardiac pentru ceasurile lor. Cu toate acestea, este posibil să nu fie standard să folosiți un senzor de aceeași brand cu cel al ceasului dumneavoastră. Deoarece aproape toți senzorii dispun de una dintre tehnologiile de bază de transmitere a semnalelor (Bluetooth, ANT+), aceștia pot fi liber interschimbabili între branduri. De exemplu, Coros permite conectarea senzorilor toracici, dar nu are încă în gama sa senzori de ritm cardiac.

Garmin HRM DUAL – Centură de piept de bază pentru măsurarea ritmului cardiac. Senzorul este detașabil de centura de piept. Această centură poate fi conectată prin Bluetooth sau prin tehnologia ANT+.

Garmin HRM RUN 2 – Centura de piept mai avansată măsoară dinamica alergării, pe lângă ritmul cardiac și variabilitatea ritmului cardiac. Senzorul nu poate fi îndepărtat de pe centura de piept.

HRM TRI – Centura este special concepută pentru triatlon, deci este potrivită și pentru activități de înot. În timpul rulării, acesta măsoară dinamica de rulare la fel ca și senzorul anterior.

HRM PRO – Este cea mai scumpă dintre centuri și are avantajul de a avea o capacitate de stocare pentru 17 ore de activitate, fără a fi nevoie de un dispozitiv inteligent conectat. Senzorul poate fi utilizat și în timpul zilei în locul monitorizării optice a ritmului cardiac..

Garmin HRM SWIMAceastă centură de piept este cu siguranță doar pentru înot. Are un material de centură tratat special pentru ca acesta să nu absoarbă apa și astfel să nu îngreuneze corpul. Această centură este, de asemenea, rezistentă la substanțele chimice din piscină. Dacă îl cuplezi cu un ceas, îți arată ritmul cardiac pe uscat ca orice alt senzor toracic. În apă, ritmul cardiac nu se afișează, dar este înregistrat în memoria internă, de unde este apoi descărcat pe ceas, iar ritmul cardiac poate fi văzut doar după activitate.

Polar H10 - Centura de piept premium de la Polar, cu ea puteți înota chiar și datorită transmisiei de date de 5 kHz (puteți vedea ritmul cardiac direct în activitate). Marele avantaj al acestei centuri este reprezentat de punctele de silicon din jurul perimetrului pentru a asigura o poziție corectă în timpul efortului mai mare și de închiderea atipică cu o cataramă clasică. De asemenea, trece prin actualizări ale cipului care se întâmplă prin intermediul aplicației Polar Flow. Pe lângă măsurarea ritmului cardiac, centura poate înregistra și variabilitatea ritmului cardiac și dispune de tehnologie ANT+ și Bluetooth.

Suunto Smart Heart Rate Belt - Noua centură de piept Suunto a fost lansată recent, așa că nu am avut încă ocazia să o încerc. Dar, judecând după fotografii și specificații, se poate spune că Suunto continuă cu un concept excelent care are probabil cel mai mic senzor dintre toate centurile de pe piață. Pe lângă măsurarea ritmului cardiac, centura poate măsura și variabilitatea ritmului cardiac. Suunto a echipat senzorul doar cu tehnologia Bluetooth, nu și cu ANT.