Telefon 0737 472 246 (LU-VI 08:00 - 16:00 )
Coș
0 lei
Mergeți la comandă
logo

Sincronizarea timpului GPS - Întrebări frecvente

Taguri: FAQ | Clasice

Puteți găsi mai multe informații și în articolul nostru Ora atomică de la sateliții GPS în ceasurile de mână.

GPS synchronizace času - často kladené otázky

6 NEJ: Ceas pentru bărbați cu sincronizare RC sau GPS
11.5.2023
6 NEJ: Ceas pentru bărbați cu sincronizare RC sau GPS

Unde va funcționa sincronizarea GPS a timpului pentru mine?

Oriunde pe planeta Pământ, acolo unde există cel puțin o vedere parțială a cerului. Pentru a sincroniza ora, trebuie doar să "vedeți" un singur satelit, ceea ce este adesea posibil în interior, lângă ferestre. Dar pentru a afla fusul orar și ora (de exemplu, după aterizarea la o nouă destinație), trebuie să găsiți semnalul de la cel puțin 4 sateliți, ceea ce, de obicei, este posibil doar în exterior. Recepția cu siguranță nu va funcționa în subteran, în metrou și în alte locuri unde cerul nu este vizibil. Datorită disponibilității sale, GPS-ul are un avantaj uriaș față de ceasurile radiocomandate, care pot primi ora exactă doar în raza de acțiune a emițătoarelor terestre, care acoperă mai puțin de 10% din suprafața planetei.

Care sunt avantajele sincronizării timpului prin GPS față de ceasurile radiocomandate?

Cele trei avantaje principale sunt:

  1. Disponibilitate oriunde pe planetă unde există vedere spre cer (ceasurile RC doar în raza de acțiune a emițătoarelor terestre).
  2. Cu ajutorul tehnologiei GPS, ceasul își poate afla locația și poate seta automat fusul orar corect. În cazul ceasurilor radiocomandate, fusul orar (de obicei prin intermediul unui oraș din lume) trebuie setat manual.
  3. Găsirea orei prin GPS este mai rapidă (Cetățean de doar câteva secunde) decât prin transmisie radio terestră (mai multe minute).

Ce mărci oferă ceasuri cu corecție GPS a orei?

  • Casio numai în linia de modele G-Shock. Unele modele Gravitymaster, MT-G și MR-G.
  • Citizen în linia Satellite Wave.
  • Seiko în linia Astron și câteva piese din liniile Prospex și Sportura.

Sincronizarea timpului GPS nu funcționează. Ce ar putea fi?

Dacă procesul de sincronizare nici măcar nu începe: 1) Ceasul este în modul avion (recepția semnalului este oprită). Dezactivați modul avion. Sau nu au suficientă energie. Expuneți ceasul la soare sau la altă lumină. Dacă procesul începe, dar rezultatul este negativ, atunci ceasul nu poate recepționa semnalul de la satelitul GPS. Mutați-vă într-un loc cu vedere spre cer. Foarte rar, procesul de sincronizare poate dura până la 13 minute. Adică, mult mai mult decât sunteți obișnuit. Acest lucru se întâmplă pentru a primi informații despre așa-numita secundă bisectă.

Va fi setată automat ora de vară sau ora standard?

Depinde de marcă și de model. Începând cu martie 2018, doar Casio poate face acest lucru (Seiko și Citizen nu pot face acest lucru). Cipul ceasului stochează informații despre dacă și când se utilizează ora de vară (DST) într-o anumită zonă (pe baza coordonatelor GPS detectate). Dacă decizia de a utiliza DST se schimbă undeva, ceasul nu va afișa corect ora de vară în zona respectivă. Această problemă este rezolvată de ceasurile care dispun atât de GPS, cât și de bluetooth, care (prin conectarea la un smartphone) pot actualiza informațiile despre utilizarea DST. Primul ceas de acest tip a fost Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000.

Care a fost primul ceas cu sincronizare GPS a timpului?

În 2011,Citizen a fost primul care a introdus un ceas care putea primi un semnal de timp GPS - Citizen Eco Drive Satellite Wave. Dar ceasul nu a folosit pe deplin tehnologia GPS. Acesta nu putea încă să detecteze locația sa și, prin urmare, nu putea seta automat fusul orar. Utilizatorul trebuia să facă acest lucru singur. Al doilea neajuns era lipsa corecției automate a orei. Funcția trebuia să fie activată manual. Ceasurile de astăzi fac acest lucru în mod automat și regulat (de obicei în fiecare zi).

În 2012, Seiko a introdus Seiko Astron GPS Solar. Ceasul putea detecta fusul orar curent și se sincroniza automat în fiecare zi. Depinde de tine pe cine recunoști mai întâi.

Cum funcționează sincronizarea timpului GPS?

Pe scurt (mai multe despre GPS pe pagina cehă de Wikipedia):

  • Există aproximativ trei duzini de sateliți GPS care orbitează în jurul planetei noastre. De obicei, sunt 8 dintre ei "vizibili" deasupra Republicii Cehe (dar cel puțin 6, maxim 12).
  • Fiecare satelit are propriul său ceas de precizie atomică.
  • Ceasurile nu comunică cu sateliții. Ele nu transmit nimic. Ele doar primesc un semnal de la sateliți, care conține informații despre ora exactă și poziția sateliților.
  • Tot ce trebuie să facă ceasul pentru a obține ora exactă este să primească un semnal de la un singur satelit.
  • Pentru ca un ceas să își cunoască poziția și, prin urmare, fusul orar, trebuie să primească un semnal de la cel puțin 4 sateliți. Ceasul detectează poziția sateliților și distanța la care se află aceștia. Pe baza acestor date, ceasul își poate determina poziția. Pe baza poziției, acesta determină fusul orar și poate astfel seta fusul orar corect.