» Blog » Garmin

Cele mai bune 5 funcții ale smartwatchului Garmin pentru alergătorii începători

Taguri: Tehnologie și concepte | Garmin | Smartwatch

29.11.2022 | 4 MIN

Vreți să începeți să alergați și ați avea nevoie de un asistent virtual? Astăzi, analizăm 5 caracteristici ale smartwatchului Garmin, pe care orice începător în alergare le va aprecia.

Unele dintre funcțiile sportive inteligente pe care le apreciați sunt disponibile doar pe modelele mai premium, adică mai scumpe. De aceea, astăzi aruncăm o privire la caracteristicile pe care le veți găsi chiar și pe modelele cu un preț sub 2.000 de lei.

Aceste caracteristici sunt adesea cele care diferențiază modelele urbane (ex. Venu sau Vivoactive) de cele sportive. Cele mai multe dintre caracteristicile pe care le voi menționa astăzi pur și simplu nu se vor găsi pe piesele pentru mediul urban.

Garmin Venu 2 recenzie - Cel mai bun smartwatch sub 10 000 CZK?
23.3.2022
Garmin Venu 2 recenzie - Cel mai bun smartwatch sub 10 000 CZK?

1. Recomandări zilnice de antrenament

Recomandările zilnice de antrenament au ca scop creșterea capacității aerobice, adică VO2 Max.

Pentru a vă îmbunătăți condiția fizică aveți nevoie de diferite antrenamente în diferite zone de ritm cardiac. În plus, trebuie, de asemenea, să vă regenerați și să dormiți bine. Recomandările zilnice de antrenament iau în considerare sarcina de antrenament, timpul de recuperare, datele privind somnul și activitatea sportivă recentă pentru a crea cel mai potrivit antrenament pentru ziua respectivă, pentru a vă face să progresați.

Astfel, într-o zi puteți face o alergare lungă pentru a crește rezistența, a doua zi sprinturi, iar în a treia zi ceasul vă va recomanda să vă recuperați și să nu faceți nimic. Este un ajutor foarte mare, deoarece mulți începători nu au nicio idee despre cum să se antreneze și/sau după un timp se "blochează" la un moment dat și nu se mai îmbunătățesc. Recomandările zilnice de antrenament pot schimba acest lucru.

2. Stadiul de training

Dacă vi se pare că formarea generată de algoritm este prea restrictivă, puteți utiliza cel puțin funcția "Stadiul antrenamentului" pentru a vă ajuta. Mulți începători fac greșeala de a alerga constant la aceeași intensitate sau pe aceeași distanță. Astfel, formarea pe care o considerați productivă nu este de fapt productivă. Și asta este exact ceea ce vă spune funcția "Stadiul de training".

Astfel, această funcție ia în considerare istoricul antrenamentelor, răspunsul organismului și tendința VO2 Max. În cazul în care se înregistrează progrese în antrenamentul dumneavoastră, puteți alerga la aceleași intensități la o frecvență cardiacă mai mică, iar ceasul va începe să afișeze un VO2 Max mai mare. Ceea ce este pozitiv. Dar dacă nu există un progres, antrenamentul este numit "neproductiv". Dacă nu alergați, ceasul poate indica "Undertraining" (subantrenament), "Maintenance" (întreținere) sau "Recovery" (recuperare).

Există exact 10 astfel de evaluări verbale ale antrenamentului dvs. și dacă doriți să cunoașteți mai în detaliu această funcție și evaluare, vă recomand articolul colegului meu Matei.

ALL ON TOPIC: Garmin Watch Starea de antrenament
27.7.2022
ALL ON TOPIC: Garmin Watch Starea de antrenament

Vă rugăm să rețineți că această funcție se găsește pe toate modelele Forerunner, cu excepția FR 45 și FR 55.

3. Ritmul cardiac în repaus și somnul

Aceste date nu sunt chiar o funcție de formare, dar vă vor spune multe despre formarea dumneavoastră. Indicatorul de bază este ritmul cardiac în repaus. Este important să vă urmăriți starea normală și apoi să comparați starea dumneavoastră de după antrenament cu cea normală. O frecvență cardiacă ridicată în repaus (mai ales noaptea) poate însemna că antrenamentul este dificil și că organismul dumneavoastră încearcă din răsputeri să facă față.

TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta
6.6.2022
TOTUL PE TEMA: Monitorul de ritm cardiac și cum vă poate ajuta

Desigur, uneori ritmul cardiac este mai mare, iar dacă este de ordinul unităților, este în regulă. Dar dacă este un număr mai mare (cum ar fi 10 unități), poate mai multe zile la rând, poate fi un bun indicator al supraantrenamentului. Sau poate fi legat de alcool sau de o dietă necorespunzătoare. Sau ambele.

Un ritm cardiac ridicat poate duce la un somn slab. Este un efort mare pentru organism și nu mai are parte de un somn atât de profund sau REM. În general, ar trebui să acordați atenție somnului dumneavoastră și să monitorizați calitatea acestuia. Acesta este scopul unui rating de somn excelent pe o scară de la 0 la 100. Uneori puteți crede că dormiți bine, dar nu este așa. Este posibil să nu recunoști lipsa de somn, deoarece vă obișnuiți cu el și devine normal.

Zdroj: garmin.com

Sursa: garmin.com

Dacă nu aveți un ceas de monitorizare a somnului, este o idee bună să țineți cont de durata fiecărei etape. Ghidul meu este că, dacă somnul este de 2 ore de somn profund, 2 ore REM și 4 ore de somn ușor, este bine. Dacă somnul adânc sau REM vine în detrimentul somnului ușor, cu atât mai bine. Dar, în același timp, REM nu poate fi mai lung decât lumina.

Ritmul cardiac în repaus și monitorizarea somnului au devenit caracteristici pe care le urmăresc în fiecare zi.

4. Cadența

Cadența este numărul de pași pe minut, iar creșterea acesteia poate îmbunătăți dramatic tehnica de alergare. Doar balansând picioarele un pic mai mult, veți alerga cu mult mai multă ușurință. Ceasul vă arată cadența în timp real, precum și media, iar în cele din urmă, aplicația Garmin Connect include un grafic de cadență care codifică prin culori cât de bună a fost cadența pe parcursul alergării.

Am scris mai multe despre cadență în acest articol.

Cadența vă afectează tehnica generală de alergare, iar cu o cadență corectă puteți alerga mai mulți ani din viață, deoarece nu vă distrugeți sistemul musculo-scheletic.

5. Planuri de antrenament Garmin

Da, aceasta este într-adevăr o caracteristică perfectă. Puteți alege distanța și numărul de săptămâni de antrenament pe care doriți să le parcurgeți pentru distanța respectivă. Puteți alerga un semimaraton în 12 săptămâni?

Puteți alege ce plan vă place și veți ști clar cam despre ce antrenament trebuie sau nu să faceți în fiecare zi. Care este avantajul față de recomandarea de antrenament zilnic? O recomandare zilnică de antrenament vă ghidează către un obiectiv vag - să vă creșteți condiția fizică. Un plan de antrenament vă conduce la un obiectiv specific - să alergați o anumită distanță.

Garmin - Modele de ceasuri urbane vs. sportive sau ce câștigi și ce pierzi
9.12.2022
Garmin - Modele de ceasuri urbane vs. sportive sau ce câștigi și ce pierzi

Și ce caracteristici vă plac la Garmin? Vă place vreuna dintre caracteristicile de formare?